Sam razvoj in cenovna dostopnost so glavni razlog, da je VoIP domofon postal zanimiv tudi za domove in privatna stanovanja. Če je bil še pred kratkim rezerviran v glavnem za priklop na IP telefonske sisteme ali pa centrex sisteme ga sedaj najdemo praktično povsod. Različni načini uporabe in priključitve mu omogočajo, da je zanimiv za zelo širok krog uporabnikov in namenov.

VoIP domofon je fleksibilen tudi pri notranjih enotah. Uporabimo lahko praktično vsak terminal, ki podpira SIP ali P2P protokol. Od pametnih telefonov, namiznih SIP telefonov, namiznih SIP videotelefonov, androidnih in iOS tablic, WLAN SIP slušalk, SIP monitorjev-tega je res veliko.

IPBold VoIP domofon s 4 tipkami in  IP telefoni Fanvil X6 in X7 ter Grandstream GXV3240. Vsi prikažejo sliko domofona, preko njih lahko odpiramo tudi vrata.
IPBold in različni telefoni, ki prikažejo tudi sliko kamere

VoIP domofon IPBold

Pri nas kot notranje enote največ uporabljamo telefone Fanvil od katerih nekateri lahko prikažejo tudi sliko iz domofona. Telefone lahko priljučimo na domofon na 3 različne načine. Preko IP telefonskega sistema, v P2P načinu ali pa vklopimo SIP server v domofonu in telefone preprosto prijavimo neposredno na VoIP domofon. Ko govorimo o VoIP ali IP oz. SIP domofonu mi v 90% primerov uporabimo model IPBOLD proizvajalca Alphatech. Več o IPBoldu si lahko pogledate tukaj.

Postavitev IP domofona v praksi

Doma imam IPBold domofon, ki dela v načinu SIP serverja. Na njega imam prijavljeno brezžična slušalko Grandstream WP820 preko Wifi omrežja. Vsak ima še lasten pametni telefon, na katerem je SIP klient, ki je prav tako preko Wi-fi povezan z domofonom. Ob pritisku tipke najprej zvoni grandstream, kasneje pa še vsi pametni telefoni. Na vseh telefonih se lahko javimo, govorimo in vidimo sliko domofona. seveda pa lahko preko vseh telefonov vezanih na IP domofon tudi odpiramo vrata.

V podjetju imajo še klasičen telefonski sistem. Želijo imeti sodoben domofon na vratih, ne morejo pa ga povezati s telefonskim sistemom. Uporabili smo zanesljivi peer to peer sistem. IPBold je v tem primeru vezan z namiznimi SIP aparati v P2P načinu. Med seboj se kličejo kar preko IP naslovov. Pod različnimi tipkami zvonijo različni telefoni. Slika domofona je na telefonih vidna, vrata se lahko odpirajo iz vseh telefonov.

V večji stavbi so 3 različna podjetja. Vsako podjetje ima svoj IP telefonski sistem. Imajo pa skupen vhod. IPBolda z večimi tipkami smo prijavili na vse tri telefonske IP sisteme. IPBold podpira več različnih IP računov (do 6). Ob pritisku na tipko IPBold sproži klic preko ustreznega SIP računa na IP telefonskem sistemu v enem izmed treh podjetij, kjer zvonijo ustrezni telefoni. Pri priključitvi na IP telefonski sistem lahko uporabimo vse telefone, ki s o na ta sistem priključeni.

VoIP domofon IPBold si lahko ogledate tudi v našem Teleshopu.