Stacionarni telefon je izraz, ki v zadnjih letih izginja iz splošnega slovarja, saj se v vsakdanjem življenju večinoma pogovarjamo o mobilnih telefonih.

seveda pa to ne pomeni, da so stacionarni telefoni iz našega vsakdana povsem izginili. Nasprotno, na določenih področjih so se trdno usidrali in prav nič ne kaže, da se bodo kmalu povsem poslovili.

Pod stacionarne telefone štejemo telefone, ki so povezani v telefonsko omrežje tako ali drugače preko kabla. V zadnjem času so to predvsem IP stacionarni telefoni. Veliko je še analognih stacionarnih telefonov, medtem ko, ISDN stacionarni telefoni praktično niso več v prodajnih programih telekomunikacijskih podjetij in operaterjev. Stacionarni telefoni so lahko vrvični ali brezvrvični (brezžični). Brezvrvični stacionarni modeli telefonov so v glavnem povezani preko DECT ali Wi-fi tehnologije.

Gigaset A690 IP stacionarni brezvrvični telefon
IP brezvrvični DECT stacionarni telefon Gigaset

Doma stacionarni telefon večinoma uporabljajo starejše generacije. Če služi kot notranja postaja domofona, je v uporabi še toliko bolj, kot če ga uporabljamo samo za telefonske pogovore. V večjih domovih jih imamo lahko tudi več in tako nam lahko služijo tudi za interno komunikacijo znotraj doma.

V pisarnah, na delovnih mizah večinoma kraljujejo namizni stacionarni telefoni različnih modelov in funkcionalnosti. Po navadi so med seboj povezani z različnimi telefonskimi sistemi, ki jim zagotavljajo dodatno funkcionalnost in povezanost z mobilnimi telefoni v podjetju. sodobnejši sistemi povezujejo stacionarno telefonijo tudi s poslovno programsko opremo v podjetju. Povezani so lahko z različnimi sistemi nagovorov in sistemi elektronskih tajnic in E poštnih predalov. Dobri poslovni telefoni so fleksibilno programibilni, da si jih uporabnik lahko učinkovito prilagodi.

Vse večja skupina stacionarnih telefonov so telefoni za starejše. Ti modeli so prav tako vrvični ali brezvrvični. Poudarek je na preprosti uporabi in dobri preglednosti funkcij. Telefoni so zaradi lažje uporabe večji, tipke za izbiranje so večje in lažje berljive. Znaki na zaslonih so večji in lažje berljivi. Glasnost zvoka v slušalki ali prostoročnem zvočniku je višja. Tudi zvonjenje takih telefonov je glasnejše.

Več o stacionarnem telefonu si lahko pogledate v naši E-trgovini ali na naši strani o IP telefonih.