Odkar je LTE signal dovolj dobro razširjen pri vseh operaterjih v Sloveniji je seveda vedno bolj pogosta želja strank, da bi imele LTE dosegljiv povsod kjer je to le mogoče. Seveda zato vsi po vrsti iščejo LTE ojačevalec, čeprav večina ne pozna pasti in težav, ki se tu zadaj skrivajo.

LTE signal- različne naprave potrebujejo LTE signal
LTE signal

Kaj moramo paziti

Kot pri vseh signalih, ki jih želimo ojačiti je tudi tu pomembna frekvenca. Se pravi za ojačitev LTE signala potrebujemo ojačevalec, ki ojača frekvenco, na kateri se nahaja LTE na našem objektu. Večinoma se pri nas uporablja tako imenovani LTE 800, se pravi da potrebujemo ojačevalec za LTE signal na 800 MHz pasu. Nekaj se ga najde tudi na 1800 MHz in celo na osnovnem 900MHz. Vsi vedo, da ima LTE najboljše hitrosti prenosa podatkov. Kaj pa govor? Ja z govorom je pa lahko že kar velik problem. Govor je na LTE dobro podprt šele zadnje leto. Govorimo o tako VoLTE (voice over LTE). Novejši aparati to funkcijo podpirajo. Če jo ne, se preko LTE pač ni možno zgovarjati preko govornih kanalov. Torej če imamo na voljo samo LTE signal bomo s takim aparatom nedosegljivi. Če torej na objektu ojačamo LTE se lahko zgodi, da bomo situacijo z govorom v takem primeru še poslabšali. Zato je potrebno biti pri ojačitvi LTE področja zelo pazljiv. Velikokrat je bolj smiselna ojačitev osnovnega 2G signala za govor, podatke če jih res rabimo pa rešujemo z uporabo LTE routerja in zunanjih anten za router. Podatke tako dobimo preko Wi-fi povezave.

Nekateri aparati imajo namreč precej težav pri preklopu med posameznimi signali. Če imajo na voljo recimo slab signal LTE in dober signal 3G, aparati kljub slabemu LTE nivoju signala nočejo preklopit na 3G signal. Vztrajajo na LTE področju čeprav je signal praktično neuporaben.

LTE antene in pribor si lahko ogledate tudi v naši trgovini Teleshop.