Osnovno

LTE je postal glavni pri podatkovnem prometu v mobilnih omrežjih. Njegova razširjenost se lahko kosa s 3G pokritostjo ozemlja pri nas. Tudi cenovni paketi operaterjev so vedno bolj ugodni in vse to se kaže v vse večji raširjenosti LTE mobilnega interneta. Če imamo na mestu kjer stoji LTE router dober signal potem niti ne zaznamo problemov z nizkimi hitrostmi prenosa. Še vedno pa je veliko primerov, kjer je LTE signal slab ali pa ga sploh ni-zlasti v notranjosti objektov. Če nimamo možnosti prestaviti LTE router na mesto kjer imamo signal je potrebno uporabiti zunanje antene, če router seveda to omogoča. Večina novejših routerjev ima vsaj en priključek za zunanjo anteno, boljši omogočajo priključitev dveh anten.

Tipi LTE anten

Med antenami lahko izbiramo med manjšimi vsesmernimi paličastimi antenami katere imajo po navadi zelo nizek faktor ojačanja. Taka antena je uporabna večinoma pri routerju, ki se že nahaja v LTE signalu pa je ta šibak ali nestabilen. Pri routerjih z dvema priključkoma lahko za večji učinek uporabimo 2 taki anteni. ena za signal ki prihaja od bazne postaje, druga za signal, ki ga pošiljamo na bazno postajo. To so tako imenovani MIMO kompleti kjer sta anteni ponavadi zamaknjeni za 45 stopinj in vsaj pol metra narazen.

Če želimo signal pripeljati od zunaj in za to potrebujemo daljši kabel je potrebno izbrati usmerjeno LTE anteno, ki ima večjo ojačitev. Za najboljše rezultate uporabimo 2 usmerjeni polarizirani anteni po principu MiMo. Obstaja več različnih MiMo paketov, ki se med seboj ločijo po velikosti anten in s tem po faktorju ojačitve.

Izbira LTE antene

Pri izbiri antene moramo biti pozorni na frekvenčni pas na katerem antena deluje. Antena mora pokrivati frekvenčni pas, ki ga lovimo na objektu. Pri nas je največ LTE omrežja na pasu 800 MHz. Če je antena vrste Unicom podpira celoten frekvenčni pas. Seveda moramo paziti tudi na vrsto konektorja, ki ga ima naš router. Antena mora imeti odgovarjajoči konektor glede na ta priključek.

Velja poudariti da je na mestu montaže antene zaželjen čim močnejši signal, torej je izbira mesta za anteno zelo pomembna. Če je antena usmerjena je zelo pomembna tudi usmerjenost antene. Pri sistemu dveh anten MiMo moramo poleg mesta montaže, usmerjenosti anten paziti še na medsebojno oddaljenost obeh anten da se med seboj preveč ne motita.

Različne tipe anten si lahko ogledate v naši trgovini Teleshop.