Kaj je LPWAN tehnologija?

Low Power Wide Area (LPWAN) tehnologija se je pojavila kot pojem leta 2013. Naj poudarim da sam pojem ne predstavlja nobenega stndarda oz. ozko postavljenega predpisa. Pojem predstavlja razred oz. vrsto brezžičnih tehnologij, ki so posebej primerne za posebne potrebe komuniciranja M2M in IoT naprav. Velika velina IoT naprav še posebej tiste za pametna mesta in industrijske aplikacije ne potrebujejo enakih hitrosti prenosa in pasovnih širin. Potrebujejo pa dolgo življensko dobo tradicionalnih LTE omrežij. LPWA tehnologija je dobila na veljavi pri IoT aplikacijah v letu 2015, ko je GSMA brezžična industrija definirala nekatere standarde na tem področju. LPWAN standardi pomagajo operaterjem pri odločitvah glede cene, pokrivanja in porabi energije določenih IoT aplikacij. Ti standardi vključujejo tehnologiji LTE-M in NB-IoT.

Tu je seveda tudi LoRa, ki pa nas v tem kontekstu ne zanima najbolj, saj ne uporablja LTE omrežij.

LPWAN-diagram podatki glede na domet
LPWAN-Podatki/domet

Zakaj potrebujemo LPWAN tehnologijo?

LPWAN tehnologije predstavljajo osnovo za poslovno uporabnost IoT rešitev. Ponujajo cenovno in energijsko učinkovite brezžične rešitve za obstoječa omrežja. Pomembno je, da se jih lahko uporabi globalno, z velikim poudarkom na varnosti. Ker izhaja iz M2M in IoT področja že samo ime pove, kje so glavni poudarki- nizka energijska poraba pri brezžični povezavi z dolgim dometom.

LPWAN tehnologija zagotavlja IoT napravam zanesljivo delovanje do 10 let s samo eno baterijo. To je idealno za rešitve z omejeno mobilnostjo, ki nimajo možnosti priklopa na zunanje napajanje. LPWAN je idealen za razna merilna mesta (električni števci, vodomeri, plin..), pametna mesta, pametno kmetovanje, pametne hiše.

Tehnologija omogoča prenos podatkov v majhnih podatkovnih paketih velikosti 10 do 1000 bytov. To omogoča izboljšano učinkovitost in optimizirane hitrosti prenosov od 3 do 375 Kbps.

Glavne tehnologije

Tehnologija prihaja v različnih oblikah in velikostih. ZigBee, SigFox, Nwave, LTE-M in NB-IoT je samo nekaj imen. Najbolj pogosti in prominentni sta LTE-M in NB-IoT. Glavni aduti teh dveh tehnologij so stroškovna učinkovitost, dolga življenjska doba, varnost, zrelost in dolgi dometi na že obstoječih omrežjih.