Pri vsej široki ponudbi ip telefonskih aparatov mnogih proizvajalcev in modelov se stranke vse težje znajdejo in izberejo pravega za svoje potrebe oz. svoje delovno mesto. IP telefoni niso nič drugega kot sodobno komunikacijsko orodje in izbor pravega orodja je za delovni proces in hitrost opravljenega dela še kako pomemben.

IP telefoni-oblika

Po naših izkušnjah je pri uporabnikih najbolj pomemben intuiteven parameter, ki močno vpliva na osebni izbor oblika ip telefona. IP telefoni in njihova oblika so področje, o katerem bi lahko napisali posebno knjigo in teme niti slučajno ne bi izčrpali. Na žalost se izkaže, da oblika bolj malo pove o primernosti telefona za posameznega uporabnika. Je pa prav tako res, da uporabnik s telefonom, ki mu vsaj malo ni všeč tudi oblikovno nikoli ne bo zadovoljen, pa če je še bolj primeren za njegovo uporabo.

Žično, brezžično

IP telefoni se ločijo v 2 veliki skupini brezžičnih in žičnih (namiznih) telefonov. Če potrebujemo telefon, ki ga želimo prenašati s seboj in ga imeti vedno pri sebi, bomo pač izbrali brezžičnega. V veliki večini so to telefoni, ki uporabljajo DECT brezžični sistem, nekaj pa tudi že Wi-fi tehnologijo, ki pa za prenos govora ni vedno najbolj primerna. Če želimo telefon prenašati po večjih površinah brez prekinitev pogovorov in drugih moten, moramo izbrati sistem, ki nam omogoča pokrivanje večjih površin kot je sistemski IP DECT. S to tehnologijo, lahko pokrijemo cela podjetja in zaposleni so na svojih brezžičnih IP slušalkah dosegljivi kjerkoli v podjetju se nahajajo.

Namizni IP telefoni

Če so IP telefoni vezani na delovna mesta, se odločimo za namizne oz. žične IP telefone. Tu se moramo najprej odločiti ali bomo uporabili za napajanje telefonov ločen napajalni adapter ali pa se bo telefon napajal kar preko PoE napajanja (napajanje preko LAN kabla). V primeru PoE napajanja potrebujemo PoE računalniško stikalo, ki je po pravilu dražje, odpade nam pa dodaten napajalni adapter in iskanje omrežne vtičnice v bližini. Seveda morajo tudi IP telefoni podpirati PoE napajanje, kar pa po navadi ne pomeni velike cenovne razlike.

Osnovni ali boljši model

Naslednje vprašanje je model IP telefona. Ali za delovno mesto zadostuje osnovni model z malim zaslonom, brez dodatnih tipk in funkcij. To so po navadi delovna mesta, ki so v glavnem klicana iz njih pa se ne kliče veliko in pogosto. Če so to zahtevnejša delovna mesta za komunikacijo (interno in zunanjo) se poiščemo telefon pri modelih v zgornjem delu ponudbe modelov proizvajalca.

IP telefoni višjega cenovnega razreda z boljšo funkcionalnostjo, obliko in akustiko
Boljši model IP telefona

Ti telefoni so po navadi bolj pregledni zaradi večjih in barvnih zaslonov, imajo več ali manj dodatnih tipk s katerimi kličemo samo z enim pritiskom tipke, imajo več drugih tipk za druge dodatne funkcije. Možnost priklopa žičnih in brezžičnih (bluetooth) naglavnih slušalk, USB priklope, Wi-fi vmesnike, kvaliteten HD prostoročni govor, boljšo nastavljivost položaja naklona in še bi lahko naštevali.

Fanvil X6, IP telefon za zahtevna delovna mesta z veliko dodatnih tipk in funkcij
Sodoben IP telefon višjega poslovnega razreda

Taki IP telefoni nam ob pravih nastavitvah in prilagoditvah IP telefonskemu sistemu predstavljajo pravi užitek ob njihovi uporabi. Pomembno je poudariti tudi kvalitetno šolanje uporabnika, da tak telefon sploh zna izkoristiti pri svojem delu. Primere res dobrih, cenovno ugodnih IP namiznih telefonov najdete v seriji X proizvajalca FANVIL.

Malo posebni IP telefoni so video IP namizni telefoni, ki imajo po navadi večje zaslone občutljive na dotik in vgrajeno kamero. Z njimi lahko opravljamo video-klice ali jih uporabljamo kot notranje enote za IP domofone. Nekateri IP namizni telefoni so popolnoma brez tipk, vse funkcije prožimo preko velikega zaslona na dotik.

IP telefoni z zaslonom na dotik, android, grandstream 3275
IP telefoni brez tipkovnice

Modele različnih IP telefonov si seveda lahko ogledate tudi v naši E trgovini.