Kot smo ugotavljali že v prejšnjih blogih je postal IP telefon osnovno komunikacijsko orodje na delovnem mestu. Zanimivo je, da se kljub vsemu tehnološkemu napredku in velikim spremembam oblika telefona v zadnjih 15 letih ni bistveno spremenila. Veliko poznavalcev je namiznemu telefonu že dolgo časa napovedovala neslaven konec. Zamenjali naj bi ga klienti na računalnikih in seveda pametni telefoni. Vendar se naš IP telefon še ne da. Hrabro se drži v sedlu in zaseda mesto na pisalni mizi kjer potrpežljivo čaka da dvignete slušalko.

Dvig slušalke imamo skorajda zapisan v gene. Tako naravno in preprosto se je javiti na zvoneči telefon. Ali opraviti klic s pritiskom tipke. Vse gre gladko in hitro. Seveda namiznih IP telefonov ne uporabljajo več vsa podjetja. Nekatera zato nimajo niti osnovnih pogojev saj sodelavci nimajo niti svojih pisarn.

Fanvil X4 IP telefon namizni z barvnim zaslonom
Fanvil X4

Poglejmo si tipičen primer dobrega IP telefona srednjega razreda. Nekakšen optimum med ceno, funkcionalnostjo, obliko in kvaliteto. Izbral sem predstavnika srednjega razreda, poslovni IP telefon s srednje velikim barvnim zaslonom FANVIL X4.

Tehnični opis

Fanvil X4 je na voljo v 2 različicah. Ena ima običajni 10/100, druga pa gigabitni Ethernet priključek. To pa je tudi že vsa razlika. Oblikovno Fanvil X4 nekako zastopa vmesno linijo med ameriškim in evropskim tipom namiznega IP telefona. Izhaja pa seveda iz Azije. Omogoča nam 2 različna naklona postavitve. Zaslon ni med velikimi je pa dobro berljiv z zadostnim kontrastom in resolucijo. Kot velika večina tovrstnih telefonov dela po standardu SIP. Prijavimo ga lahko na do 4 SIP račune. Kompatibilen je v glavnem z vsemi proizvajalci IP telefonskih sistemov. Pod zaslonom ima 4 funkcijske tipke s katerimi izbiramo funkcije na zaslonu nad njimi. Po menuju se sprehajamo z osrednjimi navigacijskimi tipkami. Sam menu je intuitiven in logičen. Seveda je lahko tudi v slovenskem jeziku. Telefon podpira PoE napajanje.

Takoj opazimo še 6 DSS prosto programibilnih tipk s tremi LED barvami lučk in dodatnim zaslonom namesto napisnih listkov. Tipke imajo 5 nivojev, za vsak nivo ima tipka svojo funkcijo in seveda tudi zapis na zaslonu. Torej ima telefon v bistvu 30 dodatnih programibilnih tipk. Super rešitev za veliko dodatne funcionalnosti, ki zaseda malo prostora na samem telefonu. IP telefon ima še nekaj tipk za neposreden dostop do funkcij. Podpira vse standardne in nekaj nadstandardnih telefonskih SIP funkcij. Nanj lahko priklopimo tudi vrvičen naglavni set. Nima pa vgrajenega bluetooth vmesnika. Za to je treba en model višje, kar je pa že druga zgodba. Sama kvaliteta govora na slušalki ali prostoročno je v HD kvaliteti. Zvok je čist, jasen z dovolj veliko jakostjo. Imenik omogoča do 500 vnosov, podprta sta XML in LDAP funkcija zunanjih imenikov. Programiranje kot pri vseh preko brskalnika v preglednem grafičnem vmesniku.

IP Telefon si lahko ogledate tudi na Teleshop-u.