IP DECT sistem – pogovor brez meja

Zaradi vedno ponavljajoče dileme na trgu telekomunikacij sem se odločil, da še enkrat pogledamo glavne značilnosti in funkcije, ki jih ima IP DECT sistem. Stranke vedno znova prihajajo v dilemo, ko prerastejo, ali pa so že v osnovi preveliki, za klasičen DECT aparat. Ti aparati so največkrat analogni, lahko so pa seveda tudi ISDN ali analogni. Torej ti posamezni aparati imajo največjo kapaciteto tam okrog 8 slušalk. Doseg baze lahko povečamo z največ 2 DECT repeatorjema s tem, da mora biti repeater vedno brezvrvično povezan z bazo. To pomeni, da je recimo osnovna baza na sredini, levo in desno od nje pa sta locirana repeaterja. Tak sistem v pravilu ne podpira več kot 3 zunanje linije, torej na takem sistemu lahko z zunanjem sogovornikom govorijo največ trije uporabniki hkrati.

shema posameznih elementov ip dect sistema

IP DECT : Wi-fi

Sedaj pa velika dilema. Stranka torej potrebuje brezvrvičen sistem, ki bo pokrival večje območje, z večjim številom uporabnikov (slušalk) in seveda posledično večjim število notranjih in zunanjih zvez. Za to nalogo so primerni večji IP DECT sistemi, ki v času zadnjih nekaj let skoraj vsi uporabljajo IP SIP način komunikacije. Zelo redko se še instalirajo DECT sistemi, ki so strogo vezani na komunikacijski protokol posameznega proizvajalca. In kje je tukaj dilema boste rekli.

Glavna dilema je v ceni teh sistemov saj je popolnoma neprimerljiva s cenami klasičnih DECT aparatov. Če pri DECT aparatu z nekaj slušalkami in repeaterjem govorimo o ceni nekaj sto evrov, pri IP DECT sistemu z nekaj bazami in nekaj 10 slušalkami govorimo o nekaj tisoč evrih.Seveda se takoj pojavi vprašanje zakaj sploh IP DECT sistem. Mar ni cenejša in boljša rešitev z Wi-fi sistemom in SIP klienti na GSM pametnih telefonih. Ali pa Wi-fi rešitev s posebnimi WLAN slušalkami. Wi-fi rešitev z GSM aparati je res po navadi cenejša boljša se pa v praksi za enkrat ni pokazala. Pojavljajo se problemi s slabimi zvezami, kvaliteto govora, zmogljivostjo baterij v GSM aparatih… Wi-fi pač nikoli ni bil zasnovan za prenos govora v »real time« pogojih. Rešitev z Wi-fi slušalkami pa se v praksi lahko pokaže še kot dražja rešitev v primerjavi s IP DECT sistemom.

Kako deluje IP DECT

Večina IP DECT sistemov ima kapaciteto nekaj deset baznih postaj in nekaj deset do nekaj sto slušalk (uporabnikov). Baze so lahko razporejene poljubno po določenem območju in ni potrebe, da se med seboj brezvrvično »vidijo«. Edina zahteva je, da so baze povezane na LAN omrežje in imajo napajanje (po navadi PoE ali ločena preko adapterja). Baze v IP DECT sistemu nadzoruje DECT kontroler, ki je lahko ločen, lahko pa to nalogo prevzame kar ena izmed baz. Uporabniki se s slušalkami nemoteno lahko gibajo po področju, ki ga pokrivajo bazne enote tudi med pogovori. Sistem je lahko samostojen in je povezan neposredno na zunanje IP linije, največkrat pa je integriran v IP telefonski sistem in tako povezan z računalniki, drugimi telefoni, domofoni in drugimi terminali, ki so vezani na isti telefonski sistem.

Zakaj pa ne

Pri IP DECT sistemih je potrebno omeniti še večji nabor slušalka. Vsi sistemi večinoma podpirajo GAP DECT standard, kar pomeni da na teh sistemih lahko delujejo slušalke različnih proizvajalcev. Funkcionalnost je v primeru GAP DECT-a bolj osnovna. Slušalke se med seboj ločijo po velikosti, velikosti zaslona, odpornosti (pred vodo, prahom, padci) in seveda ceni.

IP DECT sistemi z večjim številom baz se uporabljajo v objektih, kjer je večje število mobilnih zaposlenih, ki morajo biti ves čas dosegljivi. Glavni uporabniki so bolnice, domovi za ostarele, velika skladišča, večja podjetja z mobilnimi zaposlenimi na določenem območju.

Upam da je bralec v tem kratkem članku lahko razbral, da začetne dileme pravzaprav ni. DECT telefoni in IP DECT sistemi sta 2 povsem različni stvari, ki jih je nemogoče kvalitativno sploh pa ne kvantitativno primerjati. najnovejši IP DECT sistem Gigaset N870 podpira do 6000 baznih enot in preko 20 000 prenosnih enot- ni slabo kajne!? Bazne enote in slušalke si lahko ogledate na Teleshopu.