Slab GSM signal je v državah s pestrim reliefnim profilom zelo pogost problem. Vsaka ovira na poti med bazno postajo in GSM telefonom vpliva na kakovost in sprejem signala. Ob ovirah se signali odbijajo in potem lahko sprejemamo že odbiti signal, ki je po nivoju bistveno nižji kot je bil pred odbojem. Zanimivo je opazovati kakovost signala skozi čas na istem mestu. Če smo na gozdnatem področju se lahko pozna ali so drevesa poraščena z listjem ali ne. Ne boste verjeli ampak pozna se tudi močan veter. Če stojite v gozdu recimo na Pokljuki je signal slabši ob močnem vetru kot brezvetrju. Vpliva tudi sneg in drugačen odboj od njega. GSM signal dobro ustavi tudi sneg na drevesih.

Ovire za GSM signal

GSM signal in njegova jakost je odvisna od številnih faktorjev
GSM signal

Drug pomemben dejavnik pri sprejemu signala pa so ovire, ki jih postavlja človek. Predvsem tu mislim na objekte v katerih živimo. Vsi vemo, da so signali zunaj močnejši kot pa v notranjosti objektov. Nivo signala pada z debelino sten in njihovim številom. Nekateri materiali bistveno bolj ovirajo prehod kot drugi. Opečnata stena bolje prenaša GSM signal kot pa recimo železobetonska stena, ki je za signal skoraj neprehodna.

Z moderno gradnjo se stanje na tem področju samo slabša. Moderna troslojna okna s termično zaporo prehod teh signalov zelo otežijo. Velikokrat se zgodi, da z zamenjavo oken v hiši ni več GSM signala, vsaj ne tam, kjer je prej bil. Tudi razne paro propustne folije, sodobni fasadni sistemi ali izolacijski materiali so slabše prehodni za GSM signal, da ne omenjam, da so debeline sten in izolacij vedno debelejše. Če dodamo še kovinsko streho dobimo skoraj idealno izoliran objekt pred GSM signalom.

Seveda se pri moči signala pozna tudi sama oddaljenost od bazne postaje operaterja. Glede na frekvenco signala je ta lahko različna. Manjša frekvenca pomeni boljši doseg bazne postaje. Glavni frekvenčni pasovi signalov so na 800, 900, 1800 in 2100 MHz.

Nekaj izdelkov za boljši signal najdete tudi na Teleshopu.