Vedno bolj popularna rešitev komunikacije na vhodu postaja GSM domofon. Verjetno je glavni razlog za to, da je cena SIM kartice, ki jo potrebujete za GSM domofon padla pod mejo, ki se strankam zdi sprejemljiva. Cena mesečnega stroška take kartice z naročnino je že pod dvema evroma.

Enostaven priklop

Za priklop potrebujemo torej SIM kartico, na domofon povežemo GSM anteno ki je v paketu in priključimo, napajanje in to je to. Ostane nam še nastavitev domofona preko SMS sporočil, ki nam vzame 10 minut in to je to.

GDI Bell z dežno strešico in 2 pozivnima tipkama
GSM domofon GDI Bell z 2 tipkama

Če želimo preko domofona odpirati vrata imamo na voljo 2 releja, ki ju lahko ločeno aktiviramo med pogovorom s stranko na vratih. Seveda lahko domofon kadarkoli pokličemo in poslušamo kaj se godi na vratih ali pa z izborom kode odpremo vrata tudi če nobeden ni pozvonil. GSM domofon ima vgrajeno tudi funkcijo GSM ključa. Ta funkcija omogoča odpiranje vrat takoj po klicu na domofon. Če je številka, ki kliče domofon vpisana v domofon jo le-ta prepozna in avtomatsko odpre recimo drsna vrata in prekine zvezo. Pod vsako tipko lahko shranimo do 7 klicnih številk, ki jih domofon kliče po vrsti. Začne s prvo vpisano. Če je ta zasedena ali se po določenem številu klicev ne javi domofon kliče drugo številko po vrsti in tako naprej do zadnje vpisane številke. Če ima domofon 2 klicni tipki lahko pod vsako vpišemo do 7 številk, ki jih bo domofon klical.

Različne izvedbe GSM domofonov z različnim številom tipk, različna ohišja
Različne izvedbe domofonov

GSM domofoni so različnih izvedb z različnim številom tipk in različnih oblik ter namenov. Akustika je dobra in pogovor dobro razumljiv. Ohišja so oporna na zunanje vremenske vplive. Z dodatkom dežne strešice so lahko montirani kjerkoli na prostem.

Praktično delovanje

Torej stranka pride na vhod in pritisne tipko. Domofon pokliče prvo številko na spisku. Vam začne zvoniti vaš GSM telefon. Ob pogledu na zaslon vidite, da vas kliče domofon. Ko klic prevzamete se lahko pogovorite s stranko na vratih. Z izborom kode recimo “55” med pogovorom odprete vrata in stranka lahko vstopi.

Posamezni modeli so tudi v naši trgovini Teleshop.