Že več kot leto dni sem uporabnik sistema Gigaset elements. Sistem je enostaven za montažo kot tudi uporabo. Sama montaža sistema z nekaj senzorji in stikali vam ne bo vzela več kot ure časa. Tu ni nobenih zoprnih kablov ali povezav saj vse deluje preko DECT povezav, kamera pa preko Wi-fi (lahko pa tudi kabla). Bazna enota je srce sistema Gigaset Elements. Bazo povežemo s kablom na router, da ima dostop do internetne povezave. Takoj se poveže v oblak Gigaset Elements. V ta oblak se povezujemo tudi mi s pomočjo našega pametnega telefona. Vsi podatki in komunikacija telefona z domom poteka preko tega oblaka. Moram reči, da v 2 letih ni bilo resnejših težav s povezovanjem sistema ali telefona v ta oblak. Sama povezava je hitra in učinkovita-pogoj je le, da se s pametnim telefonom nahajamo v signalu, ki dovoljuje podatkovni promet.

Tehnične možnosti

Na bazo lahko priključujemo različne (elemente) senzorje, stikala, kamere. Paleta priključkov se stalno širi. Infrardeči senzorji, senzorji za vrata in okna, senzorji za dim, dva modela kamer, sirena, daljinsko stikalo, krmilni gumb, senzor za vlago-temeperaturo-vdor vode. Senzorje lahko razporedimo po različnih skupinah-conah, lahko spremljamo dogajanje na vsakem senzorju posebej. Kamere so seveda tudi nočne in imajo senzor gibanja, sliko pa pošljejo tudi na telefon. spremljamo lahko odprtost oken in vrat. Vidimo lahko, kdaj kdo pride domov ali pa odhaja od doma. Tvorimo lahko različne dogodke glede na proženje senzorja. Recimo pri vlomu se vklopi sirena in luči v hiši. Preko telefona lahko vklapljamo različne lektrične naprave… Senzorji z bazo komunicirajo preko DECT ULE sistema, domet sistema med bazo in senzorjem je malo večji kot recimo pri DECT telefonih. Senzorji se napajajo preko baterij formata 123.

Gigaset elements,nadzor in regulacija sobne temperature
Gigaset Elements-termostat

Trajanje baterij je minimalno 1 leto. Sam sem prvo baterijo zamenjal v senzorju na vratih po dobrem letu, ostali po letu in pol še vedno delujejo s prvo baterijo. Pritrjevanje senzorjev je lahko z vijaki ali preprosto z lepljenjem.

Za konec

Gigaset elements je res fleksibilen in zanesljiv sistem za domačo uporabo. Sama uporaba je preprosta in intuitivna. Lahko si tvorimo svoje uporabniške scenarije in s tem še bolj prilagodimo sistem svojim potrebam. Gigaset nenehno posodablja programsko opremo baze in senzorjev, ki se nadgrajuje avtomatsko-za enkrat brez težav. Skrbijo tudi za vedno nove in nove funkcije ter vrste senzorjev.

Senzorje in sistem si lahko ogledate tudi na Teleshop.