Analogni domofon je domofon, ki se priključi na analogno telefonsko linijo. Kljub temu, da smo že krepko zakorakali v dobo IP komunikacij se analogni domofon še ni dokončno poslovil.

analogni domofoni v različnih ohišjih in z različnim številom tipk
Analogni domofon različne izvedbe

Analogni domofon – zakaj?

Eden izmed razlogov je verjetno cena, saj so analogni domofoni po pravilu cenejši kot IP domofoni. Drug razlog je preprosta instalacija. Za delovanje potrebuje samo 2 žili, osnovno napajanje se lahko vrši preko telefonske linije. Če potrebujemo funkcijo odpiranja vrat in gretja vezja pa potrebujemo dodatno napajanje. analogni domofon je tudi izredno zanesljiv in neobčutljiv na zunanje vplive. akustika je dobra in le malo zaostaja za svojimi IP brati. Programiranje je preprosto preko DTMF signalizacije ali s pomočjo USB kabla. Preko DTMF signalov lahko programiramo analogni domofon kjerkoli na svetu, če ga le lahko pokličemo. Vgrajena ima 2 releja, ki ju lahko prožimo med pogovorom in s tem npr. odpiramo dvoje vrat. Obstaja v večih različicah z različnimi ohišji in oblikami. Za programiranje obstaja preko 60 nastavitvenih parametrov, tako si lahko domofon res nastavimo po lastnih željah in potrebah.

Nadometni analogni domofon brave v Urmet ohišju
Analogni domofon Brave Alphatech

Nekateri so modularni. Poljubno lahko dodajamo polja dodatnih tipk, RFID čitalce, kamere, univerzalne tipkovnice… Lahko so podometne ali nadometne izvedbe.

Kam ga priklopimo

Priključimo jih lahko na poljubno analogno telefonsko linijo-interno ali javno. Dobro delajo na centrex sistemih različnih operaterjev. Izkažejo se tudi na linijah, ki jih dobimo iz IP/analognih adapterjev. S pomočjo teh adapterjev jih lahko priključimo na poljuben IP telefonski sistem. Skoraj vsak operaterski modem ima vsaj en analogni vhod kot npr. Fritzbox. Nanj lahko priključimo domofon, sprogramiramo poziv in že imamo zunaj domofon, ki nas kliče na naše telefone v hiši ali podjetju. Klic domofona seveda lahko preusmerimo na poljubno zunanjo številko , recimo na naš GSM aparat. Tako lahko sprejemamo klice domofona od kjerkoli. Tudi vrata tako lahko odpiramo od kjerkoli. S pomočjo klicnih skupin na telefonskih sistemih lahko ob pritisku tipke zvoni več telefonov hkrati.

Posamezne modele analognih domofonov si lahko ogledate tudi v naši trgovini Teleshop.